Mahfi Eğilmez'den Kara Tablo: 2001 Krizi Kapıda Mı?

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisinin 2001 krizine benzer bir süreçten geçtiğini belirterek alarm zillerini çaldı. Eğilmez, Türk Lirası'nın değer kaybetmesi ve fiyatlardaki aşırı dalgalanmaların ciddi endişeler yarattığını vurguladı.

Mahfi Eğilmez'den Kara Tablo: 2001 Krizi Kapıda Mı?
Yayınlanma Tarihi : 26 Ağustos 2024 12:37

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisinin tehlikeli bir sürece girdiğini belirterek 2001 krizine benzer bir tablo çizdi. Eğilmez, yaptığı son değerlendirmede Türk Lirası'nın değer ölçme işlevini kaybetmesi ve fiyatlardaki anormal artışların ekonomiyi ciddi şekilde etkilediğini ifade etti.

Eğilmez, bir mal veya hizmetin piyasa değerinin belirlenmesinde fiyatın önemine dikkat çektiği yazısında, para kullanılmadan önce trampa ile gerçekleşen değişimlerin, günümüzde fiyatların oluşumunu nasıl etkilediğini anlattı. Ayrıca, maliyetlerin ve kâr payının yanı sıra arz ve talep dengesinin de fiyat belirlemedeki rolüne vurgu yaptı.

Yazısında, fiyatların belirlenmesinde devlet müdahalelerinin de etkili olduğunu belirten Eğilmez, Türkiye’nin son yıllarda yüksek enflasyon ve yanlış politikalar nedeniyle göreceli fiyat dengesinin bozulduğunu dile getirdi. Bu durumun tüketiciler üzerinde yarattığı şaşkınlığı da vurguladı.

2001 KRİZİ İLE BENZERLİKLER

Eğilmez, Türk Lirası'nın değer ölçme niteliğini kaybetmesinin, 2001 krizi öncesindeki duruma benzer olduğunu belirterek, ''Paranın üç temel işlevinden birisi alış verişe konu mal ve hizmetlerin değerini ölçmektir. Yüksek enflasyon ve fiyatlar arasındaki görecelilik ilişkisinin kopmasının yanı sıra Türk Lirasının değer ölçme niteliği de kaybolmuş bulunuyor. Mesela Türkiye’nin 2023 yılında GSYH’si 26 trilyon 276 milyar lira denildiğinde insanlar pek bir şey anlayamıyor ama bu tutarı 2023 yılı ortalama dolar kuruna (yaklaşık 23,5 lira) bölüp de 1,1 trilyon doları bulunca GSYH’nin ne kadar olduğu zihninde canlanıyor. Bunun nedeni Türk Lirasının değer ölçme niteliğini yitirmiş olması. Benzer bir durum 2001 krizi öncesinde de yaşanmıştı. Türk lirasının değer ölçme işlevini yitirmesi fiyatların görecelilik sorununun ortaya çıkmasının nedenlerinden birisini oluşturuyor.'' dedi.

'İŞİN EN KÖTÜ TARAFI'

Eğilmez yazısının son kısmında 'İşin en kötü tarafı' diyerek, ''Toplumun yaşadığı bu görecelilik kargaşası yalnızca fiyatlar alanında değil, her alanda karşımıza çıkıyor. Türkiye, hiçbir zaman gelişmiş ülkelerdeki hukuka, demokrasiye, eğitim düzenine sahip olmadı ama her geçen gün bir öncekinden daha geriye giderken eski durumumuzun göreceli olarak daha iyi olduğunu fark ediyoruz. Ve tuhaf bir şekilde dün eleştirdiğimiz durum, bugün geldiğimiz aşamaya bakınca, iyiymiş gibi görünüyor.'' ifadelerini kullandı.

Etiketler :