İPA Araştırması: İstanbul'da Asgari Ücretli Olmak Londra'dan Daha Pahalı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce tarafından paylaşılan yeni bir araştırma, İstanbul ve Londra'daki temel gıda ürünlerinin fiyatlarını karşılaştırarak çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu.

İPA Araştırması: İstanbul'da Asgari Ücretli Olmak Londra'dan Daha Pahalı
Yayınlanma Tarihi : 19 Temmuz 2024 19:57

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Dr. Buğra Gökce yaptıkları yeni araştırmayı kamuoyu ile paylaştı. Araştırmada, İstanbul ve Londra kıyas edildi. İstanbul ve Londra'daki temel gıda ürünlerinin fiyatlarını karşılaştırarak gerçekleştirilen araştırmada, "Londra'da yaşayan bir asgari ücretli ile İstanbul'da yaşayan asgari ücretli arasındaki fark ne?" sorusunun cevabı arandı.  

Araştırmaya göre, İstanbul'da asgari ücretle yaşamak Londra'dan daha pahalı hale geldi.

Araştırmayı sosyal medya hesabından paylaşan  Gökce, İstanbul ve Londra kentlerindeki market araştırmalarında 20 temel ürünü esas aldıklarını belirterek çarpıcı gerçeği gözler önüne serdi. 

20 temel gıda ürününü baz alan araştırma, İstanbul'da bu ürünlerin 3.297 TL, Londra'da ise 2.972 TL olduğunu ortaya çıktı. Bu da asgari ücretlinin İstanbul'da maaşının %19'unu, Londra'da ise %3'ünü temel gıdaya ayırmak zorunda kaldığı anlamına geliyor.

istld2.jpg

ASGARİ ÜCRETLİ FARKI

Araştırmaya ilişkin bir paylaşım daha yapan Gökce, "Londra'da yaşayan bir asgari ücretli ile İstanbul'da yaşayan asgari ücretli arasındaki fark ne?" sorusunun yanıtını açıkladı.

Gökce paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Londra'da yaşayan bir asgari ücreti bu 20 ürünü maaşının sadece yüzde 3'ü ile alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli aynı ürünler için maaşının yüzde 19'unu harcamak zorunda.

Londra'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 296 kilo kıyma alırken İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla sadece 40 kilo kıyma alabiliyor.

Londra'da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 994 kilo tavuk kanat, 1070 yumurta, 3093 litre süt, 2896 paket makarna alırken, İstanbul'da yaşayan bir asgari ücretli sadece 57 kilo tavuk kanat, 425 litre süt, 871 paket makarna alabiliyor.

Türkiye'de çok ciddi bir gıda sorunu var. Bu sorun yalnızca yüksek enflasyondan kaynaklanmıyor. Üretim de yeterli değil. Yıllarca uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının ağır bedelini halkımız ödüyor."

istld.jpg

Etiketler :