HSBC'den Çarpıcı Türkiye Raporu: Dolar O Tarihte 36 Lirayı Görecek!

Britanya merkezli yatırım bankası HSBC, yeni raporunda Türkiye için enflasyon, büyüme ve dolar kuru tahminlerini güncelledi.

HSBC'den Çarpıcı Türkiye Raporu: Dolar O Tarihte 36 Lirayı Görecek!
Yayınlanma Tarihi : 24 Temmuz 2024 12:05

Britanya merkezli yatırım bankası HSBC, Türkiye ekonomisiyle ilgili dikkat çekici bir rapor yayımladı. Raporda, enflasyon, büyüme ve dolar kuru tahminleri ele alındı. 

HSBC, daha sıkı para ve maliye politikalarının enflasyonda hızlı bir düşüş ve dış açıkta iyileşme sağlayabileceğini belirtti. Ancak, politika yapıcıların ekonomiyi yumuşatmak için daha kademeli bir makro ayarlama tercih ettiğini düşünüyor.

dolartl.jpg

Enflasyon Tahmini Düşürüldü, Faiz İndirimi Beklenmiyor

2025 yılı büyüme tahmini ise yüzde 3,6 seviyesinde sabit kaldı. Haziran ayı enflasyonunun beklenenden daha düşük gerçekleştiği vurgulandı. 2024 ve 2025 sonu TÜFE beklentileri sırasıyla yüzde 44,6 ve yüzde 27,7 olarak güncellendi.

Raporda, faiz oranlarının yıl boyunca değiştirilmemesi yönünde bir senaryo benimsendiği ifade edildi. Kasım ayından itibaren reel politika faizinin önemli ölçüde pozitif olacağı öngörülüyor. Ancak, yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma, enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü riskler oluşturuyor.

dolarkuru.jpg

Dolar Yıl Sonunda 36'yı Görecek

HSBC, hükümetin altın ithalatını sınırlama kararının etkili olduğunu ve altın ithalatının yılın ilk beş ayında yıllık bazda yüzde 54 düştüğünü hatırlattı. Dolar/TL konusunda ise, "TL için yapıcıyız. Düşük enflasyon, reel faizler aracılığıyla destekleyici olmaktadır," denildi. Raporda, dolar kurunun yıl sonunda 36 seviyesine ulaşacağı tahmininde bulunuldu.."

Etiketler :