Fitch Ratings'ten Türkiye Kararı: Kredi Notunu Yükseltti Ancak...

Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti. Ancak, not görünümünü pozitiften durağana çektiğini açıkladı.

Fitch Ratings'ten Türkiye Kararı: Kredi Notunu Yükseltti Ancak...
Yayınlanma Tarihi : 07 Eylül 2024 01:01

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltti. Açıklamada, Türkiye'nin kredi notu görünümünün ise durağan olarak belirlendiği ifade edildi.

Pozitif Reel Faiz ve Düşük Cari Açıklar

Açıklamada, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari hesap açıklarının ve döviz korumalı mevduatlardaki kademeli düşüşün, dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği vurgulandı. Fitch, rezervlerin bu yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025 sonunda ise 165 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü belirtti.

Parasal Sıkılaştırma ve Enflasyon Stratejisi

Fitch, parasal sıkılaştırmanın, yetkililerin enflasyonu düşürme stratejisi için önemli olduğunu ve liranın gerçek değer kazanmasına yol açtığını kaydetti. Sıkı bir parasal politika duruşunun, mali konsolidasyon ve asgari ücret ayarlamalarıyla birleşmesinin enflasyonda önemli bir düşüşü destekleyeceğine dair güven duyulduğu ifade edildi.

Enflasyon Öngörüsü

Açıklamada, enflasyonun bu yılı yüzde 43'te tamamlamasının beklendiği, 2025 sonunda ise yüzde 21'e düşeceği öngörüldü. Ayrıca, cari açığın bu yıl Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,9'una gerilemesi ve 2025-2026'da ortalama yüzde 1,7 olması tahmin edildi.

Türkiye Ekonomisinin Büyüme Beklentileri

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5, 2025'te ise yüzde 2,8 büyümesini bekliyor. Avrupa Birliği'nde öngörülen kademeli toparlanmanın net ihracatı destekleyeceği kaydedildi. 

Fitch, geçen yıl eylülde Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Bu sene mart ayında da ülkenin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.

Etiketler :