En Çok Türkler Yararlanıyordu... Yunanistan'dan 'Altın Vize' Kararı: Daha da Zorlaştı

Yunanistan, Türk ve Çinli yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği Altın Vize programında önemli değişiklikler yaptı. Yeni düzenlemeyle birlikte, Yunanistan'da emlak alarak oturma izni almak isteyenler için yatırım tutarları önemli ölçüde arttı.

En Çok Türkler Yararlanıyordu... Yunanistan'dan 'Altın Vize' Kararı: Daha da Zorlaştı
Yayınlanma Tarihi : 02 Eylül 2024 10:10

Yunanistan hükümeti, özellikle büyük şehirlerde yaşanan konut sıkıntısı ve emlak fiyatlarındaki artışa karşı önlem almak amacıyla Altın Vize programında değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle birlikte, özellikle Türk ve Çinli yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği bu programa katılmak daha zor hale geldi.

DW Türkçe'nin haberine göre, Yunanistan'ın iki büyük kenti Atina ile Selanik'te ve büyük adalarında Altın Vize almak için gereken asgari yatırım tutarı 250 bin eurodan 800 bin euroya yükseltildi. Diğer şehir ve bölgelerde ise bu alt sınır 400 bin euro olarak belirlendi.

'ALTIN VİZE'NİN AVANTAJLARI

Altın Vize, sahiplerine Avrupa Birliği (AB) bölgesinde serbest dolaşım imkanı sunuyor. Yunanistan'ın bu uygulamasından en çok yararlanan gruplar arasında Çinliler, Türkler ve Gazze Savaşı'nın başlamasından sonra İsrailliler yer alıyor. Emlak yatırımını gerçekleştiren kişiye verilen Altın Vize, birinci dereceden akrabalarını da kapsıyor ve beş yıl boyunca geçerli oluyor. Eğer emlak beş yıl sonunda hâlâ aynı kişiye aitse, vize süresi beş yıl daha uzatılabiliyor.

KONUT SIKINTISINA KARŞI ÖNLEMLER

Altın Vize alabilmek için emlak satın alanlara bazı şartlar getiriliyor. Yunanistan Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre, konut sahipleri evlerini kiraya verebiliyor ancak bu kiralama işlemi Airbnb gibi platformlar üzerinden kısa süreli olarak yapılamıyor. Bu önlemin amacı, konut sıkıntısı ve emlak fiyatlarındaki artışla mücadele etmek ve devletin gelirlerini artırmak olarak ifade ediliyor.

YABANCI YATIRIMCILARIN ETKİSİ

Yunan medyasına göre, yabancı yatırımcıların Yunanistan'da emlak alımına başlamasıyla birlikte, büyük şehirlerde ve birçok adada konut satış ve kira fiyatlarında önemli bir artış gözlemleniyor. Emlakçılar, bu durumun piyasalarda ciddi bir etki yarattığını belirtiyor.

'ÖZEL DURUMLARDA' DEVAM EDECEK

Yunan hükümeti, özel durumlarda 250 bin euro asgari yatırımla Altın Vize vermeye devam edecek. Bunun için yatırımcıların koruma altındaki bir binayı satın alıp yasal şartlara uygun bir şekilde onarması gerekiyor.

ALTIN VİZE BAŞVURULARINDA ARTIŞ

Yunan kamu radyosunun ilgili kurumlara dayandırdığı habere göre, geçen yıl Altın Vize kapsamında 8 bin 516 emlak alma girişimi oldu ve bunlardan bin 802'si başarıyla sonuçlandı. Bazı yatırımcıların, başkent Atina'da çok katlı binalar satın aldığı bildiriliyor. Altın Vize başvurularına uygun satışlar, Yunanistan Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre ülkeye geçen yıl yaklaşık 2,5 milyar euro girdi sağladı.

Etiketler :