Ekonomistlerden Net Tahmin: Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi Ne Zaman Gelecek?

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından yatırımcılar ve vatandaşlar, gözlerini yıl sonuna çevirdi. Peki, uzmanlar faiz indirimi için ne diyor? Merkez Bankası'nın sıkı para politikası ne kadar sürecek? İşte ekonomistlerden gelen son değerlendirmeler;

Ekonomistlerden Net Tahmin: Merkez Bankası'ndan Faiz İndirimi Ne Zaman Gelecek?
Yayınlanma Tarihi : 19 Eylül 2024 19:08

Merkez Bankası, bir kez daha faizi sabitleyerek piyasaları beklenmedik bir sürprize uğratmadı. Ekonomistler ise faiz indirimi için net tahminlerde bulundu. Uzmanlara göre, enflasyonla mücadelenin başarıyla tamamlanması halinde yıl sonuna doğru ilk indirimler görülebilir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını duyurdu. Merkez Bankası, geçen ay olduğu gibi bu ay da politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Peki, faiz indirimi ne zaman gerçekleşecek?

ARALIK AYI İHTİMALİ

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, ekim ayında faiz indirimi beklemediğini belirtti. Bayram, "Gelecek ay da Merkez Bankası faizi sabit tutacaktır. Belki yılın son ayında 25 baz puanlık faiz indirimi gelebilir" dedi.

Bayram, Merkez Bankası'nın aylık enflasyondaki düşüşü net olarak görmek istediğini vurguladı. "Gıda fiyatlarının negatife döndüğünü gördük. Ağustos ayındaki gıda fiyatlarındaki düşüşü sonraki aylarda görebilecek miyiz?" diye ekledi. Ayrıca, vatandaşlarda enflasyonun düşeceği algısının oluştuğunu ifade etti.

FAİZ İNDİRİMİNE DAİR ERKEN DEĞERLENDİRME

Prof. Dr. Abdulkadir Develi, faiz indirimini konuşmak için henüz erken olduğunu belirtti. Develi, "Fed’in faiz indirimi kararı sonrası Merkez Bankası’nda gevşeme olur mu diye merak ediyorduk, şu anda ihtiyatlı duruş devam ediyor" dedi.

Şu an enflasyonla mücadelenin sürdüğünü belirten Develi, "Talepte bir soğuma söz konusu. Uygulanan para politikası TL’yi daha güçlü hale getiriyor" ifadelerini kullandı.

GELECEK BEKLENTİLERİ

Develi, yıl sonuna doğru aralık ve ocak ayında faiz indirimini konuşmaya başlayabileceklerini belirtti. Ancak şu an için enflasyonla mücadelede daha kolay bir sürece girildiğini ifade etti. Ekonomik göstergelerin iyileşmesi durumunda, TCMB'nin politika faizinde değişiklik yapması bekleniyor.

Kaynak: CNN Türk

Etiketler :