Borç Patlaması Kapıda! İşletmeler Kredi Krizinde, Vatandaşın Cüzdanı Boş
Kredi kartı borçları rekor seviyelere ulaşırken, bireysel ve işletme kredilerinde de ödeme güçlükleri yaşanıyor. Ekonomistler, ülkenin borç kriziyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.
Kredi kartı borçları başta olmak üzere bireysel ve işletme kredilerinde yaşanan hızlı artış, ekonomide ciddi bir alarm zili çalıyor. Maaşların eriyip giden alım gücü, vatandaşları borca sürüklüyor ve işletmeleri zor durumda bırakıyor.
Sözcü yazarı Murat Muratoğlu'nun dikkat çeken tespitlerine göre, Türkiye'de milyonlarca insan kredi kartı borcuyla boğuşuyor. Asgari ödemeyi bile yapmakta zorlananların sayısı her geçen gün artıyor.
37 Milyon Kişinin Bireysel Kredi Kartı Borcu Var
Muratoğlu, Türkiye'nin borç karnesini çıkarttığı köşe yazısında şunları kaleme aldı:
" Türkiye’de mayıs ayı itibarıyla 37 milyon 328 bin kişinin bireysel kredi kartı borcu var. Haziran ile temmuz verileri çok daha fena... Kim bilir ne gelecek, sen hesapla... Kredi kartı ekstrelerindeki asgari tutarı ödeyenlerin sayısı da kart kullanıcılarının yarısından fazlasına ulaşmış durumda. (...)
Taşıt, konut ve ihtiyaçtan oluşan tüketici kredileri ise 1 trilyon 726 milyar liraya yükseldi. Boğazımıza kadar borca batmışız sayesinde... Eşe dosta, bakkala manava, arkadaşa tefeciye, ev sahibine borçları saymıyoruz haliyle... Hele faturalar... Telefon, apartman, internet, elektrik, doğalgaz, su... Bu hesapta bunlar hiç yoklar...
Bireysel borç anlamında bir felaket yaşanırken iş yerleri ne durumda? Merkez Bankası Temmuz 2024 rakamlarına göre, haziran ayında 10 bin 546 olan karşılıksız çek sayısı temmuzda yüzde 150 oranında artarak 26 bin 351 adede yükseldi. Karşılıksız çıkan çeklerin bir ayda böylesine yüksek artış göstermesi, ekonominin genelinde büyük bir ödeme krizinin habercisi... Ne yapacaklar artan vergileri? Cezası, senedi... Keşke saymakla bitseydi..."