Bodrum'daki Akla Ziyan Fiyatların Nedeni Belli Oldu! 2 Ay İş Yapıp 1 Yıllık Kira Ödüyoruz
Bodrum esnafı Yunan adaları nedeniyle kan ağlarken, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman sezon ortasında yaptığı turizm değerlendirmesinde Bodrum'un neden pahalı olduğunu açıkladı ve esnafı savundu.
Bodrum'daki fiyatlar uçuşa geçince yerli turistler Yunan adalarına akın etti. Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman Bodrum’daki akla ziyan fiyatlarla ilgili Sözcü'ye açıklamalarda bulundu.
Duman, “Turizm sezonu iyice daraldı, artık otelci ve bölge esnafı neredeyse 2 ay iş yapıp 1 yıllık kira ve işletme masraflarını çıkarmaya çalışıyor. Bu baskı ile bazen kantarın topuzu kaçıyor, haberlere ve sosyal medyanın diline düşen adisyonlar fişler ortalıkta dolaşıyor” dedi.
Duman açıklamasının devamında ise "Bu akla aykırı fiyatların geneli ifade etmediğini söyleyelim ama gerçek olduğunu da kabul edelim. Neden kaynaklanıyor bu garip fiyatla, sıralayalım" dedi ve ekledi:
"Sezon çok kısa fakat buna karşılık kiralar zıt oranda çok yüksek. Kısacık sezonda o devasa kirayı çıkarmak zorundaki kiracı işletmeci fiyatlarda basıyor gaza…
Maliyetler stabilize olamıyor. İşletmeci sattığı ürünün yerine hammaddeyi kaç liradan alacağını bilmiyor. Öyle olunca da kafadan atma bir satış rakamı belirliyor
Dövizin baskılanması yabancılar için ürünleri çok pahalı hale getiriyor. 2023 yılı temmuz başında örneğin 1 bardak meşrubat 60.-TL = 2,10 Euro idi. Fakat Bu yıl Temmuz başında yüzde 70 enflasyona göre 1 meşrubat Bodrum’da kafelerde 100.-TL yani 2,85 Euro. Turist için bile yüzde 35 artış oluşmuş. Eskiden bozdurduğu dövizle daha çok ürün tüketen turist parası değersizleştiği için başka bölgeleri tercih ediyor.
Yabancı para cinsinden kontrat yapan otelcilerin döviz bazında geliri yüzde 24 artarken maliyetleri TUİK’e göre yüzde 70 ENAG’e göre iki misli arttı. Buna rağmen Otel fiyatlarında genel beklenti dışında hareketler olmamakla birlikte istikrarın sağlanmasının sezonun uzamasına bağlı olarak görüyorum.
Devlete ödenen KDV, ÖTV diğer ödemeler ile Enerji ve su maliyetleri çok arttı. Muski 2023 İşyeri Su bedeli 31,62 TL (1,11 EURO) iken 2024 Temmuz 90,07 TL(2,55 EURO).
Lojman kiraları çok yükseldi. Asgari ücret 2023 Temmuz ayında 400 Euro iken 2024 Temmuz ayında 480 Euroya yükseldi. Bunlar hep maliyetlere olumsuz etkiler oluşturuyor.
Bu buna benzer nedenlerin hepsinin ahenkli bir şekilde dengeye gelmesi kısa zamanda zor görünüyor. Kimse beklentiye girmesin."