BNY Mellon'dan Türkiye İçin 'Kırmızı Alarm': Yabancı Sermaye Akışı Tersine Dönebilir

ABD merkezli uluslararası bankacılık devi BNY Mellon, Türkiye ekonomisi için önemli uyarılarda bulundu.

BNY Mellon'dan Türkiye İçin 'Kırmızı Alarm': Yabancı Sermaye Akışı Tersine Dönebilir
Yayınlanma Tarihi : 30 Temmuz 2024 11:46

Türkiye ekonomisi, yabancı sermaye akışındaki olası bir düşüşle karşı karşıya kalabilir. 

ABD merkezli uluslararası bankacılık devi BNY Mellon, Türkiye ekonomisi için önemli uyarılarda bulundu. Şirketin yetkilileri, ülkeye olan yabancı sermaye akışının dördüncü çeyrekte veya gelecek yılın başlarında tersine dönebileceğini öngörüyor.

BNY Mellon Piyasalar ve Strateji Müdürü Bob Savage, Bloomberg News'e verdiği röportajda, Türkiye'nin karmaşık bir jeopolitik ortamda olduğunu vurgulayarak, 'Türkiye bir karmaşanın kavşağında. İran-İsrail çatışmasının daha da kötüleştiğini görebilirsiniz. Rusya-Ukrayna çatışmasının daha da kötüye gittiğini görebilirsiniz' dedi.

Yüksek borçlanma maliyetleri ve bu tür jeopolitik belirsizlikler, yatırımcıları tedirgin eden başlıca faktörler olarak sıralandı.

Bank of America ise Türk lirası forward pozisyonlarının 20 milyar doları aşabileceğini hesapladı. Bu durumun yüksek risk ve volatiliteye işaret ettiğini vurgulayan Savage, 'Yüzde 50 faiz oranlarının sürdürebileceğinden emin değilim' ifadelerini kullandı.

Yatırımcıların ilgisinin Türkiye yerine Mısır, Nijerya ve Arjantin gibi diğer gelişmekte olan piyasalara kayabileceğini belirten Savage, Türkiye'de uygulanan politikaları doğru bulduğunu belirterek yine de tüm bu olumlu gelişmelere rağmen bazı soru işaretlerinin olduğunu belirtti. 

Savage 'İnsanlar politikalardan memnun ve doğru yolda ilerliyor, ancak tüm parayı hak ettiğinden emin değilim. Gevşemesine neden olacak sorunlar olduğunu kabul etmek gerek. Bu bir gerçek' dedi.

Etiketler :