Beslenme Çantası Lüks Oldu: Okullar Açılıyor, Çocukların Karnı Doymuyor

Okulların açılmasıyla birlikte ailelerin en büyük sorunlarından biri beslenme çantalarını nasıl dolduracakları oldu. Geçen yıla göre beslenme çantası maliyetleri yüzde 100'ün üzerinde artarken, milyonlarca aile bu durumu karşılamakta zorlanıyor.

Beslenme Çantası Lüks Oldu: Okullar Açılıyor, Çocukların Karnı Doymuyor
Yayınlanma Tarihi : 26 Ağustos 2024 14:49

Bir çocuğun karnı doymadan öğrenmesi mümkün mü? Artan yaşam maliyetleri, özellikle çocukların beslenmesi konusunda aileleri büyük bir sınavla karşı karşıya bırakıyor. Geçen yıla göre beslenme çantası maliyetlerindeki yüzde 100'ün üzerindeki artış, milyonlarca aileyi etkileyen ciddi bir sorun haline geldi.

BESLENME ÇANTASI FİYATLARI UÇTU

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 21 milyon öğrenci, 2024-2025 eğitim-öğretim yılına 9 Eylül’de başlayacak. Ancak, çocukların beslenme çantasını doldurmanın maliyeti geçen yıla göre yüzde 102 artarak büyük bir yük haline geldi. Geçen yıl 330 TL olan beslenme çantasını doldurmak için bu yıl en az 669 TL’ye ihtiyaç duyulacak.

Milyonlarca ailenin 17 bin 2 TL’lik asgari ücretle geçinmeye çalıştığı Türkiye’de, Türk-İş’e göre açlık sınırı 19 bin 234 TL, yoksulluk sınırı ise 62 bin 652 TL’ye ulaştı. Okulların açılmasıyla birlikte, çocukların beslenme çantaları özellikle dar gelirli ailelerin bütçelerini zorlayacak.

ARTIK LÜKS

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın yaptığı hesaplamaları baz alan Sözcü'den Cem Yıldırım, beslenme çantasında olması gereken ürünlerin fiyatı bir yılda en az yüzde 42 arttığını yazdı. 

Örneğin, bir veli çocuğunun çantasına 1 adet muz eklemek istiyorsa, geçen yıla kıyasla yüzde 81.82 daha fazla ödeyerek 20 TL harcama yapmak zorunda kalıyor. Diğer meyvelerden elmanın fiyatı ise bir yılda yüzde 66.67 arttı.

TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNE GELEN ZAMLAR

Beslenme çantasındaki diğer temel gıda ürünlerinin fiyatlarındaki artış da dikkat çekici. Peynir, bir yılda yüzde 79.31; süt yüzde 72.19; yumurta yüzde 62.50; zeytin ise yüzde 59.68 zamlandı. Geçtiğimiz yıl 199 TL olan beslenme çantasının bu yılki fiyatı yüzde 126 artarak 450 TL’ye ulaştı. Böylece, bir beslenme çantasını doldurabilmek için gereken harcama, yıllık bazda yüzde 102.73 artarak 330 TL’den 669 TL’ye yükseldi.

ÖĞLE YEMEĞİ DESTEĞİ KESİLDİ

Mahir Polat, iktidarın ailelere destek vermek bir yana, 5 milyon öğrenciye öğle yemeği desteğini kestiğini hatırlatarak, “Artık beslenme çantası da lüks oldu” dedi.

OKULA AÇ GİDEN ÇOCUKLAR

Gıda enflasyonuna dikkat çeken CHP’li Milletvekili Mahir Polat, “Türkiye’de her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor. Geçen yıla göre öğrencilerin beslenme çantasına konulan ürünlerin fiyatları en az iki kat arttı. Bugün bir öğrencinin sadece beslenme maliyeti aylık 1.500 TL’yi bulurken, 2 çocuğu olan bir asgari ücretli bu giderleri nasıl karşılayabilir?” diye sordu. 

Polat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her fırsatta 3 çocuk tavsiyesi verdiğini ancak çocuk desteğinin 300 TL’de kaldığını da vurguladı.

Etiketler :