Asrın Buluşu KKM Eriyor! Faizler Düşürüldü, Vatandaş Dövizden Kaçıyor

KKM'de faiz indirimi ile getiri cazibesi yerle bir oldu. Yatırımcılar dövizden kaçarcasına TL mevduata yöneliyor. Uzmanlar KKM'nin önümüzdeki dönemde çözülmesini bekliyor.

Asrın Buluşu KKM Eriyor! Faizler Düşürüldü, Vatandaş Dövizden Kaçıyor
Yayınlanma Tarihi : 21 Temmuz 2024 09:50

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz indirimi ile birlikte getiri cazibesi de sona ermiş gibi görünüyor. Ekonomideki istikrar ve döviz kurundaki sakin seyir, yatırımcıları dövizden uzaklaştırıp TL mevduata yöneltti.

KKM'de faiz alt sınırının yüzde 40'tan yüzde 35'e çekilmesi, yatırımcıların ilgisini azaltan önemli bir etken oldu. Bu durumda, 100 bin liralık bir yatırımın 3 aylık getirisi, dolar kurunun 36 lirayı aşması durumunda ancak KKM'de elde edilebilecek.

Ekonomi yönetimi, KKM’yi sıfırlamak için ‘vade yenilemeyi’ durdurmak yerine cazibesini azaltıyor. Faizi yüzde 35’e düşürülen KKM, dövizdeki stabil duruşun da etkisi ile avantajını yitirdi.Ancak aynı yatırımcı, 3 aylık vadeli TL mevduat hesabı açarak stopaj kesintisi düşüldükten sonra bile KKM'den daha fazla faiz elde edebiliyor. Bu durum, yatırımcıların KKM'ye olan ilgisini azaltırken, dövizden uzaklaşmalarına da neden oluyor.

dolar.jpgKKM Stoku Geriledi

Sözcü'nün derlediği habere göre; Aynı bankada başka bir tasarruf sahibi 100 bin lirası ile ortalama yüzde 50 faiz üç aylık vadeli hesap açtığı taktirde 945 liralık stopaj kesintisi düşüldüğünde (6 aya kadar vadeli hesaplarda yüzde 7.5 stopaj uygulanıyor) yaklaşık 11.658 TL faiz getirisi elde edecektir. Bu tablo önümüzdeki dönemde vatandaşların, döviz kurlarında ciddi bir değişim olmayacağı yönündeki güçlü beklentinin de desteği ile Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’ın yerine TL mevduatları tercih etmesinde etkili olacak. Ayrıca, KKM’nin yükünü daha fazla taşımak istemeyen ekonomi yönetiminin önümüzdeki günlerde ilave tedbirleri de devreye alması durumunda bu hesaplarda çözülmenin hız kazanacağı bekleniyor.

BDDK verilerine göre KKM stoku 59 milyar 421 milyon dolara (1 trilyon 942.6 milyar TL) geriledi.

banka.jpg

47 Haftada Rekor Çıkış

KKM stoku TL bazında zirvesi olan geçen yıl ağustos ayına kıyasla 47 haftadır kesintisiz gerileyerek 1.5 trilyon TL azaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eski Bakan Nureddin Nebati’nin 'asrın buluşu' olarak lanse ettiği KKM’nin yükünden kurtulmak istiyor. Ancak, döviz talebine yol açacağı için 59.4 milyar dolar hacmindeki dövizden dönüşlü kur korumalı hesaplarda vade yenilemeyi durduramıyor. 

Etiketler :