Altın Fiyatlarında Düşüş Sürüyor: Yatırımcılar Fed'in Hamlelerini Bekliyor

Altın, Fed'in faiz indirimi beklentilerinin artmasına rağmen, enflasyon verilerine dair belirsizlikler ve piyasadaki karışık sinyaller nedeniyle değer kaybetmeye devam ediyor.

Altın Fiyatlarında Düşüş Sürüyor: Yatırımcılar Fed'in Hamlelerini Bekliyor
Yayınlanma Tarihi : 06 Ağustos 2024 11:34

Geçen haftaki güçlü yükselişin ardından altın fiyatları, bu hafta başından itibaren düşüş trendine girdi. 

Altın, zayıf istihdam verilerinin ardından geçen hafta yüzde 1'den fazla yükselmiş ve ABD'nin bu yıl faiz indirimine gideceği beklentilerinden destek bulmuştu. Ancak yatırımcılar, bu hafta açıklanacak enflasyon rakamlarını beklerken, altın fiyatları dün kâr realizasyonu ve sert piyasa hareketlerinin etkisiyle yüzde 1,3 oranında düştü. 

Dün 2.410 dolardan kapanan altının ons fiyatı, bugün saat 09:20 itibarıyla yüzde 0,6 azalarak 2.395 dolar seviyelerine geriledi. Aynı dakikalarda gram altın 2.570 TL, çeyrek altın 4.203 TL ve Cumhuriyet altını ise 16.761 TL'den işlem gördü.

altin2.jpg

Fed Yetkililerinden Faiz İndirimi Sinyalleri

Fed yetkilileri, piyasaları rahatlatmak için çeşitli adımlar atarken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, gerektiğinde faizleri düşürmeye açık olduklarını ve politikanın proaktif olması gerektiğini vurguladı. Bu açıklamalar, Fed'in eylül toplantısında 50 baz puan faiz indirimine gideceği yönündeki piyasa beklentilerini destekliyor. Vadeli kontratlar, Fed'in eylülde belirgin bir faiz indirimine gitme ihtimalini yüzde 87 olarak değerlendiriyor.

Analistler, altındaki düşüşe rağmen jeopolitik risklerin ve Fed'in faiz indirimine yönelik beklentilerin, altının ons fiyatını destekleyebileceğini belirtiyor.

altin3.jpg

Analistler Ne Diyor?

Blue Line Futures'ın baş piyasa stratejisti Phillip Streible: "Jerome Powell'ın konuşması ve bu hafta açıklanacak enflasyon verileri gibi önemli gelişmeler öncesinde yatırımcılar altın pozisyonlarından çıkış yapıyor olabilir."

Bağımsız metal tüccarı Tai Wong: "Altın yatırımcıları, Fed'in sadece zayıf istihdam verilerine değil, aynı zamanda zayıf enflasyon verilerine de ihtiyaç duyduğunu düşünerek endişeleniyor."

Etiketler :