8 Başlıkta Yeni Vergi Paketi: Ödemelerde Neler Değişecek?
Vergi sisteminde köklü değişikliklere yol açan yeni vergi paketi, TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Peki, bu paketle hayatımızda neler değişecek? Gelin, birlikte inceleyelim.
Vergi sisteminde köklü değişikliklere yol açan yeni vergi paketi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'ndan geçti. En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesiyle birlikte, çok sayıda vergi kaleminde yapılan düzenlemelerle bütçeye 155 milyar TL'lik ek gelir hedefleniyor.
Peki, bu kapsamlı düzenlemeyle hayatımızda neler değişecek? İşte yeni vergi paketinin öne çıkan başlıkları:
Asgari Kurumlar Vergisi'nde Büyük Artış: En yüksek ek gelir beklentisi, asgari kurumlar vergisinden geliyor. Bu kalemden bütçeye 110 milyar TL'lik bir katkı sağlanması öngörülüyor.
Yurtdışı Çıkış Harcı 500 TL'ye Yükseltildi: Yurtdışına çıkış harcı 150 TL'den 500 TL'ye çıkarıldı. Bu düzenlemeyle yıllık 4.3 milyar TL ek gelir hedefleniyor.
Vergi Cezaları Artırıldı: Vergi usul yasasındaki cezaların temel tutarları önemli ölçüde artırıldı.
Devreden KDV İadesi Düzenlendi: Birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde devreden KDV iadesi konusunda yeni kurallar getirildi.
Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Güçlendirildi: Vergi kaybı cezası artırılırken, farklı IBAN'a yapılan ödemeler için yüksek cezalar öngörüldü.
Yap-İşlet-Devret Projelerinden Daha Fazla Vergi: Yap-işlet-devret projelerinden elde edilen kazançlardan alınan kurumlar vergisi oranı yüzde 30'a yükseltildi.
Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Yüzde 15 Oldu: Çok uluslu şirketler için küresel asgari kurumlar vergisi oranı yüzde 15 olarak belirlendi.
SGK Prim Oranlarında Değişiklik: Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2.25'e yükseltildi.
Kaynak: Haber Merkezi/Ulusal Post